Word of Mouth in de online wereld

Virale marketing is steeds verbonden met social media en is het effect van personen die content met elkaar delen en doorsturen. De doelgroep zorgt zelf voor de verspreiding van de boodschap zonder dat de ‘adverteerder’ er naar vraagt.

Dit gaat van leuke videofilmpjes tot uitgebreide games, maar ook een eenvoudige send-to-a-friend link of de ‘vind ik leuk’ knop op Facebook vallen onder de noemer virale marketing. Zo lanceerde Google zijn Gmail accounts in het begin via een virale marketing actie. Enkel indien men uitgenodigd werd door een andere persoon, kon men een Gmail account openen. De early adaptors kregen het gevoel speciaal en uniek te zijn.

Eén van de bekendste internationale virale marketing acties is het Evian Roller Babies filmpje. Met bijna 34 miljoen YouTube views mag Evian van een succes spreken!

 

Voordelen van virale marketing?

Met virale marketing kan u merkinteractie teweeg brengen, naamsbekendheid vergroten, producten of diensten aanprijzen. U bent echter steeds afhankelijk van de respons van de doelgroep.

Het belangrijkste voordeel van virale marketing is het sneeuwbaleffect. De boodschap zet zich exponentieel verder zonder dat de adverteerder er zelf iets voor moet doen.

Bovendien kan je via virale marketing doelgroepen bereiken die je via de traditionele media moeilijk kan bereiken. De jeugd van tegenwoordig is opgegroeid met het internet en is dagelijks online actief. Traditionele direct mailings bekijken ze nog nauwelijks. Ze moeten online geteased worden.

Op relatief goedkope wijze kan je dan ook een groot aantal mensen bereiken. Maar er is ook een keerzijde. Virale marketing ontstaat alleen wanneer er sprake is van een origineel concept, iets exclusiefs, iets leuks. Om dat concept uit te werken of om bepaalde ideeën te kunnen realiseren zijn soms wel hoge budgetten noodzakelijk en er is geen zekerheid over het resultaat. De doelgroep beslist zelf wat ze er uiteindelijk mee doen.

Wat kan Awali voor u betekenen?

Awali begeleidt u bij het uitwerken van uw virale marketing actie. Met ons team van specialisten kunnen we u in elke fase adviseren en u helpen om uw plan uit te (laten) voeren.
Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Contact
AWALI | Centrum Zuid 1527f | 3530 Houthalen | T 011 71 89 00 | info@awali.be